Tuesday, November 1, 2016

5+3

5+3. Adica 8.
8 ani impliniti recent de I.
Si 8 limbi. 5 mai 'puternice' + 3 mai 'slabe', la nivel incepator, adica.
Cele 5 sunt - romana, engleza, franceza (acestea 3 sunt cele mai puternice), apoi spaniola si germana.
La nivel incepator - chineza, araba si rusa. A invatat multe cuvinte si propozitii in fiecare, dar pentru mai mult de atat, vom avea nevoie de profesor.

Acesta e un mic sumar pentru cititorii care ne urmaresc blogul pentru informatii referitoare la bilingvism si multilingvism.
Eu am pornit cu I. cu limba engleza cand avea 1 an, cu speranta de a creste bilingva. Nu am planificat si alte limbi, nu am avut profesori care sa ii vina acasa de mica, nu am fortat-o in vreun chip. Povestea e pe blog, am scris despre cum am incercat cateva cuvinte in franceza si cum a evoluat apoi, cum in jur de 4 ani a vrut limba spaniola, si atunci am cautat materiale si ulterior vorbitori de spaniola, apoi a vrut si germana, si asa mai departe.

La un moment dat a intervenit si teama mea, sa nu fie totusi prea mult... de aceea nici nu i-am cautat profesori in mod special (cum am vazut ca procedeaza alti parinti), de exemplu cu germana, abia acum 2-3 luni am indraznit (eu) sa incepem ore de germana informala cu o profa tanara, vecina cu noi. 
Marturisesc ca si acum nu stiu cat ar fi e prea mult ... de aceea cu celelalte 3 limbi (chineza, araba si rusa) am lasat-o sa ceara ea, aplicatii pe ipad, sau video-uri scurte etc.... desi daca i-as gasi profesori si ar invata chineza sau araba la un nivel mai avansat, i-ar fi de folos pentru viitor, nu-i asa?

Am rugat-o zilele trecute sa citeasca cate putin in fiecare limba in care stie citi. A iest video-ul de mai jos, destul de amator, facut inainte de culcare :-)  


As fi interesata daca ati incercat mai multe limbi straine cu copiii vostri... si cum a fost experienta voastra. Cum jonglati cu limbile ... cand e prea mult....sau ... prea putin? Adica, e potential si interes si totusi nu facem nimic, de teama ca e prea mult? :-)

7 comments:

  1. În primul rand, felicitări fetitei și mamei pentru perseverenta! Și mulțumesc pentru ca pot veni aici din când în când pentru inspirație și incurajare! Noi suntem la stadiul de 3 limbi deocamdată (4 ani si8luni) romana, germana și engleza. Romana acasă, germana la grădiniță și engleza la Biserica și în alte contexte cu familii și prieteni. Mai nou, vrea s-a hotărât ca vrea sa învete sa citească în romana și engleza. Dar întrezăresc o înclinație pentru limbi străine și ma bucur ca retine cântecele în franceza și japoneza, de exemplu! Sper sa reușim sa păstrăm echilibrul!

    ReplyDelete
  2. Superb kind of work by the author as on this particular topic people needs more precise information and special attention to it.Thanks a lot.
    Norwegian dictionary

    ReplyDelete
  3. These simplified 10 steps will guide you to your bill and within a few seconds you can print a fresh copy. Having access to all of your utility bills is hard and there are little to no service that provides this level of ease of access. SEPCO Bill Calculator The SEPCO online bill calculator is an amazing resource for consumers of SEPCO who are wishing to see how their bill will look before the monthly statement arrives in their home.

    ReplyDelete

  4. Hii
    The author has done an exceptional job providing precise and detailed information on this particular topic. The thoroughness and attention to detail are greatly appreciated. Thank you very much for this valuable contribution.
    Here is sharing some SAP VC Training information may be its helpful to you.
    SAP VC Training

    ReplyDelete
  5. Hii

    Thank you for the informative article. These simplified 10 steps are designed to lead you to your bill quickly, enabling you to print a fresh copy within a matter of seconds. Here is sharing some Cyber Security Certification Course information may be its helpful to you.

    Cyber Security Certification Course

    ReplyDelete